Konec rodného domu Ferdinanda Porsche

by Super User

Dlouhá léta jsme se při každoročních Porsche setkáních ve Vratislavicích nad Nisou zastavovali se zaslouženou pietou u rodného domu Ferdinanda Porsche. Tomu je ale konec. Automobilka Škoda nechala rodný dům koncem září 2015 zbourat a na jeho místě hodlá postavit novostavbu.

dum 02Škodovka koupila rodný dům Ferdinanda Porsche, pravděpodobně na příkaz Volkswagenu v roce 2011, aniž by věděla, co s ním dál. Dlouhá léta se rozhodovalo, jak zakoupený dům vůbec využít, až vedení rozhodlo, že dům zrekonstruuje do podoby, jak dům vypadal, když se Porsche v roce 1875 narodil. Prvotní záměr majitele domu fandy Porsche samozřejmě potěšil, neboť očekávali, že se z něj stane kvalitní památník.

dum 03Bohužel k tomuto období neexistují od domu žádné stavební plány a tak se "renovátoři" drželi pouze jen několika dochovaných fotografií z čelního pohledu. Právě díky tomu, že nebyly k dispozici patřičné stavební plány, ani fotodokumentace, došli nakonec k přesvědčení, že rodný dům Ferdinanda Porsche byl za uplynulých 140 let mnohokrát přebudován a nyní z něj nezbývá již nic původního. Proto se nakonec rozhodli celý dům strhnout a na jeho místě postavit jeho novodobou kopii. Možná, že to byl i původní záměr, jak z české historie vymazat důkaz, že geniální automobilový konstruktér 20.století,  který stál u založení světově známých automobilek Porsche a Volkswagen, se narodil právě v Čechách, ve Vratislavicích nad Nisou u Liberce.

rendering PGH 2015  kopie-1Kompetentní osoby ze škodovky tvrdí, že v nově postaveném domě vznikne památník českého technického inženýrství, který bude připomínat už ne jenom místního rodáka Ferdinanda Porsche, ale i další významné techniky naší historie. To je ale jen trapná náplast na vymazanou historii skutečného rodného domu. To je stejné, jako by jste vyhodili do šrotu původní karoserii svého Porsche a na zbylý podvozek si postavili karoserii vlastní, úplně novou. Už nikdy to znovu nebude skutečné Porsche.

Porsche-GmündMůj návrh pro kompetentní pány z Mladé Boleslavi a Wolfsburgu je, aby si ušetřili finance připravené na tento nový "Disneyland", a převedli si je na krytí pokut za falšování emisních údajů svých naftových motorů. Na zplanýrovaném pozemku by mohli za minimum nákladů postavit jen malý pomník, který by připomínal, že na tomto místě se kdysi Ferdinand Porsche narodil ...

File aa 12861Mohli by na to využít třeba i původné pamětní desku, která na novostavbě domu bude vlastně lhát, neboť nový dům již nikdy žádným rodným domem Ferdinanda Porsche nebude.

V současnoti chystám vzpomínkový článek na celou stočtyřicetiletou historii rodného domu Ferdinanda Porsche.

Pokud máte vlastní fotografie tohoto domu, budu potěšen, když mi je zašlete na e-mail: porsche@automuzeum.cz

autoprofi banner 468x60