Jak dnes sehnat nové auto rychle? Hledejte skladovky!

by Super User

Současná situace na trhu s novými automobily nemá obdoby. Kvůli proticovidovým opatřením a válce na Ukrajině došlo k zpřetrhání dodavatelských řetězců a továrny spoléhající na dodavatele just-in-time masivně krvácí. Řada dílů je zcela nedostupných, a tak se na objednaný vůz může čekat klidně i déle než rok. Co dělat, pokud potřebujete auto hned?

Zánovní ojetiny?

db2022au00463mediumdb2022au00049mediumNa internetu najdete spoustu článků, které doporučují koupi zánovní ojetiny. Schválně si zkontrolujte, kdy vyšly. Obvykle se v nich dočtete, že bazary jsou plné ročních, dvouletých či tříletých vozů, které pocházejí převážně z operativních leasingů, tedy z dlouhodobých pronájmů. Jejich výhod je prý spousta - jasná historie, značkový servis a oproti novému autu o poznání nižší cena. 

Časy se ale mění a tyto výhody pomalu pozbývají na váze. Ne, že by zcela vymizely, to určitě ne, ovšem nedostatek nových vozů tlačí cenu ojetin nahoru, a to zejména těch nejmladších. Za roční či dvouletý vůz oproti novému moc neušetříte, pokud vůbec něco. A jednu zásadní nevýhodu nákup zánovní ojetiny přece jen má. Víte sice jistě, jestli auto není bourané, a že se s ním jezdilo do autorizovaného servisu, ovšem jak se s ním jezdilo, to už tušit nemůžete. Jestli vůz s moderním motorem jen coural po městě a jednotka pod kapotou se nestihla ani zahřát, nebo si agregát užil svoje, když mu řidič pravidelně šlapal na krk hned po nastartování, to prostě vědět nemůžete. Životnost motoru to přitom zásadně ovlivňuje.

Hledejte skladové vozy

db2021au00696mediumJedinou jistotou tak je koupě skutečně nového vozu. Dokonce jej můžete mít i ihned, pokud máte štěstí nebo nelpíte na konkrétní barvě či konfiguraci. Kromě vozů, které si objednají konkrétní zákazníci, totiž dealeři od výrobce objednávají i nějaké ty vozy naslepo. Ty pak nabízejí jako tzv. skladovky. A rozhodně nejde o žádné ležáky. I tak žádané značky jako Škoda, Audi nebo VW skladové vozy nabízejí.

Nejlepší způsob, jak si vybrat skladový vůz, je určit si několik prioritních vlastností, jaké by měl mít. Barva, motorizace, nejdůležitější prvky komfortní či bezpečnostní výbavy,... Každý preferuje něco trochu jiného. Čím méně atributů budete vyžadovat, tím snáze si vyberete. I v opačném případě ale možná budete mít štěstí také a váš vysněný automobil třeba už někde v autosalonu čeká.

Jak ho najít? Stačí si projít webové stránky dealerů nebo českého zastoupení značky a k nabídce takových vozů se snadno dostanete. Pak už  si jen konkrétní auto vybrat, podepsat s prodejcem kupní smlouvu a za pár dní či dokonce jen za několik hodin může být nové auto vaše!

autoprofi banner 468x60