Jaroslav Juhan může za název Porsche Carrera

by Super User

V padesátých letech žil český emigrant, Jaroslav Juhan v jihoamerické Guatemale, kde si díky přátelství s Ferrym Porsche z minulých let otevřel prodejní zastoupení jeho německých sportovních automobilů. Prodej rychlých sportovních vozů Porsche se zdárně rozbíhal a tak si J. Juhan pořídil díky dobré spolupráci s firmou Porsche vlastní závodní team CAMINO S. Ve stejné době se právě začal napříč Jižní Amerikou jezdit dálkový rychlostní závod, podobný italskému Mille Miglia, nazvaný La Carrera Panamerikana.

V roce 1953 vyzval Juhan ke společné účasti na IV. ročníku La Carrera Panamerikana automobilku porsche. Na start závodu dlouhého 3078 km se startovním polem čítajícím 300 vozů postavil Jaroslav Juhan 3 vozy z vlastního teamu Camino s a 2 vozy postavila sama automobilka Porsche AG. Se startovním číslem 152 jelo Porsche 550 - 02 Coupé s posádkou Jose Sala Herrarte Ariano / Carlos A.Gonzalez. Startovní číslo 153 neslo Porsche 356 také s guatemalskou posádkou jezdců Guillermo Suhr Contreras / Oscar Alfonso. Až číslo 154 bylo přiděleno Jaroslavu Juhanovi, který jel společně s Antonio Asturias Hallem v Porsche 550 - 01 Coupé. Továrna Porsche nasadila dva úplně nové vozy Porsche 550 Spyder s označením 03 a 04. Se startovním číslem 159 jel Karl Kling a Huschke von Hanstein (04) a s číslem 160 jela posádka Hans Hermann / Herbert Linge (03).Ve startovní listině byly ještě další 4 vozy Porsche 356 soukromých jezdců z Guatemaly a Mexika, které je odprodal právě Juhan.

Bohužel, dlouhá a náročná trať měla za následek, že v roce 1953 na La Carrera Panemarikana pro technické problémy nedojelo ani jedno tovární Porsche. Jaroslav Juhan si téměř po celý závod vedl velice dobře, když jel již od druhé etapy na 1. místě. Když jej začal zlobit jeho již rok starý závodní vůz, ta kse propadl na 2. místě, ale bohužel nakonec musel v poslední etapě pro technickou závodu odstoupit z celkově 3. místa !!! Jeho závodní vůz se dochoval v USA a před pár lety prošel kompletní renovací. Nejlepší pořadí z vozů Porsche si v tomto ročníku vybojovalo na 32. místě startovní číslo 152.

V roce 1954 byla automobilka Porsche odhodlána získat na V. La Carrera Panamericana ještě lepší umístění. Nasadila 3 tovární vozy Porsche 550 Spyder. Se startovním číslem 55 odstartoval na voze 550 - 04 samotný jezdec, Hans Herrman. S číslem 56 jel na voze 550 - 12 také sám, Jaroslav Juhan a startovní číslo 58 měla na voze 550 - 06 posádka Fernando Segura / Herbert Linge. V tomto ročníku skončil H.Hermann absolutně 3. a J. Juhan čtvrtý, za mnohem výkonnějšími vozy Ferrari. Svou kategorii do 1500 ccm vyhráli Porsche a velikým náskokem. Startovní číslo 58 skončilo na pěkném 12. místě absolutně.

Díky tomuto úspěchu začala automobilka Porsche od roku 1955 své výkonné verze označovat Carrera. Kdyby však Jaroslav Juhan automobilku Porsche k účasti na La Carrera Panamericana tehdy nevyzval, nikdy by se tento název známý dnes po celém světě nepoužíval.

 

autoprofi banner 468x60